17 juni 2020

Graag 1 kg appels

Je wilt graag een nieuw online platform. Wellicht een uitgebreide website, Shopware webshop of een maatwerk applicatie. Bij de groenteboer zeg je "Graag 1 kg appels", in de techniek gaat dat niet. 

Waarom gaat dat niet?

Stel je gaat voor het eerst met elkaar samenwerken, dan kent de ontwikkelaar jouw bedrijf niet goed en andersom ook niet. Tijdens het schrijven van deze blog zijn wij in gesprek met een organisatie die graag een oude applicatie wil omzetten naar Symfony (het framework waar wij in ontwikkelen) zodat wij dat vervolgens netjes blijven onderhouden en uitbouwen. Natuurlijk is dat mogelijk. De vraag vanuit de klant is: bouw het maar na, kun je volgende week even aangeven wat het kost? 

Wij begrijpen de klant en kunnen ons indenken dat men zo'n vraag stelt, echter als wij niet hadden gevraagd hoe het systeem wordt gevoed qua documenten en overige informatiestromen, dan hadden wij het niet geweten dat het gekoppeld moest worden aan 5 verschillende systemen. Dit is nog maar één voorbeeld waardoor het heel erg fout kon gaan...

Hoe moet het dan wel?

Wij nemen altijd de tijd en nemen een (of meerdere) stappen terug. Er moet beoordeeld worden of hetgeen dat de klant aangeeft ook is wat men wil. Misschien wordt er wel iets gevraagd wat niet toekomstbestendig is. Met ons advies kunnen we wellicht samen iets realiseren waarbij beide partijen naar tevredenheid langdurig kunnen samenwerken.

Vandaar dat wij bij maatwerk, Shopware webshops en uitgebreide websites altijd een 'technisch praatstuk' maken. Dit doen we samen met de klant en bespreken we totdat beide partijen op één lijn zitten. 

In zo'n document documenteren wij de wensen van de klant, onze zienswijze en kaderen we juist wat we wel maar zeker ook wat we niet gaan doen. Dat klinkt wellicht heel zakelijk echter enkel op zo'n manier kun je veel discussies voorkomen in de toekomst. Want zeg eerlijk, iedereen is liever bezig met het vieren van successen dan het voeren van discussies.

Vragen hierover? Of heb je een leuk project?

Neem gerust contact met ons op en wij helpen je graag verder. Een technisch praatstuk bijv. is bij ons altijd gratis!