10 augustus 2020

Shopware 6 shopping experiences

Shopware 6 is nog niet zo lang geleden uitgebracht. Met een aantal belangrijke features onderscheidt Shopware 6 zich van vele andere e-commerce platformen. “shopping experiences” is één van deze features.

Shopware maakt het beheren van je shop nog eenvoudiger

Eén van de belangrijkste speerpunten van Shopware is het verzorgen van een goede combinatie tussen een webshop en volledige vrijheid in contentbeheer waarmee een webshop tot leven kan worden gebracht. Dit is ook één van de punten waar wij Shopware als fundament op hebben gekozen. Met onder andere shopping experiences wordt dit mogelijk gemaakt.

Met shopping experiences kan je bijna alle soorten pagina’s (denk hierbij bijvoorbeeld aan de homepagina, categoriepagina’s en landingspagina's) van de webshop volledig naar eigen wens indelen en beheren waarbij het vervolgens ook nog volledig responsive is en dus geoptimaliseerd voor verschillende devices en schermbreedtes. Op deze manier kan je voor de bezoekers een ware beleving creëren.

Het in gebruik nemen van shopping experiences is toegankelijk voor iedereen omdat het beheer hiervan erg gebruiksvriendelijk is gemaakt. Zoals Shopware het zelf noemt: “Een design tool voor vrijheid en creativiteit”.

Het maken van een shopping experience

Shopping experiences bestaan uit layouts, secties, blokken en elementen. Bij het maken van een shopping experience ben je volledig vrij en kan je je creativiteit volledig de vrije loop laten in de secties, blokken en elementen die al beschikbaar zijn. Het begint bij een layout dat eenvoudig kan worden aangemaakt.

Layouts en secties

BIj het selecteren van een layout kan je kiezen tussen, “shoppagina”, “landingspagina” of “categoriepagina”. Deze keuze is relevant voor het selecteren van de juiste soort pagina maar kan tijdens het proces ook altijd weer worden aangepast.

Daarna kan er een sectie worden geselecteerd. Met een sectie bepaal je of inhoud over de volle breedte wordt weergeven of dat er ruimte is voor een zogeheten “sidebar”. Hiermee wordt de layout verdeeld over twee kolommen. Ook dit staat niet vast. Als je deze wil combineren dan kan er tijdens het bewerken van een shopping experience een extra sectie boven en/of onder bestaande secties worden toegevoegd.

Zo kan je ook producten, categorieën of bijvoorbeeld een aanbieding direct in de pagina zetten welk uit je eigen shop komt. Content opmaken met slimme koppelingen naar je eigen aanbod!

Blokken en elementen

Als de shopping experience is aangemaakt zorg je er vervolgens met vooraf gedefinieerde blokken en elementen voor wat voor content waar komt te staan. Met een uitgebreide keuze aan blokken en een handige “drag and drop” functie kunnen blokken naar elke locatie binnen de secties worden gesleept. Hierbij worden ook voorbeelden visueel weergegeven zodat je al een idee krijgt hoe de pagina er uiteindelijk uit komt te zien.

Shopware heeft een uitgebreide set aan beschikbare blokken en elementen standaard in Shopware 6. Hiermee heb je al veel vrijheid maar hier kunnen ook blokken en elementen aan worden toegevoegd.

Blokken en/of elementen op maat

Shopware biedt een uitgebreide set aan beschikbare blokken en elementen. Toch kan het zijn dat er blokken en elementen ontbreken op basis van specifieke wensen. Shopware heeft hier goed over nagedacht en de techniek hiervan zo opgebouwd dat het voor ontwikkelaars goed mogelijk wordt om hier op aan te haken en nieuwe blokken en elementen toe te voegen of bestaande blokken en elementen aan te passen.

De toekomst van Shopping Experiences

Zoals Shopware zelf heeft aangegeven gaat er in de komende tijd nog het een en ander veranderen als het gaat over shopping experiences. Zo is het nu nog niet mogelijk om productdetailpagina’s in te richten als shopping experience. In de toekomst wordt dit wel mogelijk gemaakt.

Voor meer informatie met betrekking tot de plannen die Shopware heeft voor shopping experiences en Shopware 6 in het algemeen:

https://www.shopware.com/en/roadmap

Vragen hierover?

Heb je vragen over Shopping experiences of Shopware in het algemeen? Of wil je vrijblijvend zelf eens aan de slag met shopping experiences? Neem gerust contact op en wij helpen je graag verder!